Foppe de Haan

De naam Foppe komt je komt je misschien wel niet zo bekend voor, maar als we zijn volledige naam zeggen, Foppe de Haan gaat er misschien wel een lichtje branden. We hebben het namelijk over oud voetbaltrainer van SC-Heerenveen. Wat Foppe nou te maken heeft met ECO-Coaching gaan we uitleggen.

In 2007 zat de trainer van SC-Heerenveen Foppe de Haan in Tjaarda. ‘’Je gaat daar met de spelers wandelen of fietsen. Toen kreeg ik het idee, we hebben hier een fantastische turnhal.’’ Niet veel later belde Foppe Tjalling van den Berg op om te vragen of zijn spelers eens langs mochten komen in de turnhal. Foppe en Tjalling kenden elkaar van het CIOS in Heerenveen waar zij beiden docent waren. Foppe deed alles wat met de bal te maken had en Tjalling was van het turnen.
‘’We kwamen hier voor het eerst op een maandag.’’ Verteld Foppe. Buiten stonden de journalisten die zich afvroegen wat Foppe aan het doen was met voetballers in de turnhal. ‘’Ik weet nog goed dat ik hier kwam met Ryan Babbel, het was echt een fantastische happening. Ze stonden te jongleren op de evenwichtsbalk, deden mee met allerlei oefeningen die ze nog nooit eerder hadden gedaan.’’ Toen is ECO-Coaching ontstaan.

‘’Natuurlijk is het anders dan trainen zoals de spelers gewend zijn. Daar ben je bezig met de bal, passen, trappen en combineren. Hier is het veel kleiner maar is er veel meer balans voor een voetballer. De balans is het allerbelangrijkste, want als je goed staat en goed contact hebt met de grond kun je ook springen, landen en rennen. Je kan een duel aangaan omdat je ook stabiliteit hebt, voetballers hebben gemiddeld genomen een matige stabiliteit. Op een training ben je vooral bezig met oefeningen, op het moment dat je hier binnen komt wordt ervan je gevraagd: Waarom ben je hier? Waarom doe je dit? En wat wil je bereiken?’’ Aan een uurtje in de week leer je hier zoveel. Je leert voor jezelf opkomen wat je ergens anders nooit leert, het is echt een unieke plek.

‘’Als je topsporters opleid is ECO-Coaching een onderdeel van wat je moet doen en als je dat goed doet heb je daar geweldig profijt van. Het is dus echt belangrijk dat niet alleen topsporters maar ook mensen die bijvoorbeeld tegen een burn-out aanlopen bij ECO-Coachen komen. Je knapt er echt van op, op het moment dat je bezig bent met de oefeningen denk je nergens anders aan dan aan je doel die je wil behalen.’’

Foppe2