Nu ook voetbalschool in Bolsward

Net op het moment dat de buien over waren getrokken, betraden op donderdagavond rond half 8 een combinatieteam van SC Bolsward (zaterdag en zondag) en de selectie van SC Heerenveen onder 19 het hoofdveld op sportcomplex ’t Bolwerk. Zij werden daarbij vergezeld door een aantal jeugdige voetballertjes, gestoken in een blauwe outfit. ‘Kick4U’ viel er op hun tenue te lezen.

Want dat was de aanleiding voor deze vriendschappelijke wedstrijd: de eerste voetbalschool in Bolsward werd officieel geopend.

Oprichter Marcel de Vries nam voorafgaand aan de oefenpartij het woord en bedankte iedereen die mee heeft gewerkt om de voetbalschool op te starten. De wedstrijd die daarop volgde, was bedoeld om de opening wat cachet bij te zetten.

Heerenveen kwam met een aantal spelers die zo snel waren dat ze op de A7 nog geflitst zouden worden en won relatief eenvoudig. Na een 0-2 ruststand liepen de talenten uit naar een uitslag van 0-5.

De keuze voor de tegenstander was geen toevallige: ,,Ik werk zo’n anderhalf jaar als ECO-coach bij de ‘onder 19’”, vertelt De Vries. ,,Daar train ik ze op het gebied van mentale weerbaarheid.”

De ervaringen die hij opdeed bij de jeugdploeg van SC Heerenveen zetten hem aan het denken. ,,De oefeningen die we daar deden hebben me geïnspireerd. Daar wilde ik iets mee doen. Zo is het idee voor een voetbalschool ontstaan.”

Het brainstormen begon vorig jaar voor de zomer en de plannen werden in het voorjaar concreet met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Voor het niet-sportieve gedeelte wordt De Vries bijgestaan door zijn compagnon Werner Draaisma. ,,Marcel doet het werk aan de voorkant, ik aan de achterkant”, doelt Draaisma op zijn administratieve, zakelijke rol.

De voetbalschool richt zich op kinderen tussen de 8 en 14 jaar die individueel beter willen worden. Daarbij worden vier pijlers gehanteerd: techniek, tactiek, kracht en de eerder genoemde mentale weerbaarheid. ,,Het is een individuele, technische opleiding”, legt De Vries uit. ,,Eerst komt de mens, dan de oefening. Niet andersom. Op die manier kunnen we maatwerk leveren.”

Kick4U maakt gebruik van de diensten van acht gecertificeerde trainers. ,,Een voorwaarde van mijn kant”, benadrukt De Vries het belang van de juiste papieren voor de oefenmeesters. ,,Mensen betalen ervoor, dus dan mogen ze ook kwaliteit verwachten.” Chantal Schouwstra, speelster van SC Heerenveen, komt elke zondagochtend naar Bolsward om speciaal voor de meisjes een training te verzorgen.

Met de oprichting van Kick4U hoopt De Vries een gat te vullen in het bestaande aanbod: ,,Mensen gaan nu naar Sneek of Leeuwarden voor een voetbalschool. Dat kan nu ook in Bolsward.”

SC Bolsward, van wie De Vries en de zijnen de materialen en velden gebruiken, reageerde positief op het initiatief. ,,Zij waren meteen enthousiast”, vertelt de oprichter. Door de grootte van die club, is er niet altijd ruimte voor individuele begeleiding. ,,Hun eigen spelers kunnen er ook beter van worden.”

Nu de voetbalschool van de grond is, heeft De Vries zijn blik al op de toekomst gericht: ,,We willen langzaam uitbreiden naar een sport academy. We gaan eerst kijken hoe dit loopt, maar uiteindelijk willen we als een soort paraplu boven de verenigingen hangen. Daar kunnen bijvoorbeeld ook de kaats- en volleybalvereniging zich bij aansluiten.”

Een eerste samenwerking is al opgezet. ,,Met Bootcamp Van Zuiden”, laat De Vries weten. ,,In plaats van dat ouders over het hek hangend naar de training van hun kinderen kijken, kunnen ze zelf bootcampen.”

De eerste ballen bij Kick4U worden medio september getrapt. Een lespakket bestaat uit tien trainingen die gegeven worden op vrijdagmiddag of zondagmorgen.

Bron: Bolsward Nieuwsblad

Kick4u Opening