LDODK breidt ECO-Coaching bij jeugd verder uit

Wie een betere korfballer wil worden, kan natuurlijk een korf in de tuin zetten en zijn of haar trainer vragen welke oefeningen eindeloos te herhalen. Bij LDODK/Rinsma Fashion proberen we op een andere manier en vooral op een ander vlak winst te boeken. ECO-Coaching maakt jeugdspelers namelijk ook mentaal sterker. “De meerwaarde voor kinderen is echt enorm.”

LDODK wil de komende jaren met de jeugdafdeling stappen vooruit maken, om ook op dat niveau de structurele aansluiting met de nationale top te krijgen en het gat tussen de jeugd en de eerste selectie te verkleinen. Op die manier stromen in de toekomst mogelijk meer zelfopgeleide talenten door naar het vlaggenschip. Om dat alles te bewerkstelligen doet de club meer dan alleen schottrainingen en oefeningen om de conditie te verbeteren.

“Vorig seizoen zijn we bij de D1 gestart met ECO-Coaching. Zij volgen het hele jaar op woensdag in de turnhal in Heerenveen sessies. Dat was eerst wennen, maar je zag het enthousiasme groeien”, vertelt Marjo de Haan, die vanaf het begin nauw betrokken is bij de samenwerking tussen LDODK en de ECO-Coaching van Tjalling en Berber van den Berg en hun team. Niet vreemd, vader Foppe en Tjalling van den Berg kennen elkaar nog van het CIOS en Marjo maakte het ontstaan van ECO-Coaching van zeer nabij mee.

“Ik was vanaf het begin geïnteresseerd, ook vanuit mijn beroep als fysiotherapeut. Ik werk met kinderen en mijn doel is vaak het verbeteren van hun motoriek.” Maar daarbij ziet Marjo meerdere invalshoeken. “Bij ECO-Coaching gaat het juist om het mentale aspect, de mindset. Dat mis ik weleens in de kinderfysiotherapie, terwijl ook dat onderdeel belangrijk is voor bijvoorbeeld een goed herstel. Ook tussen de oren moet het goed zitten.”

Terug naar de D1, die inmiddels dus al een jaar mentaal uitgedaagd is. “Het is geweldig als je hoort hoe kinderen van tien, elf jaar nu al heel duidelijk kunnen vertellen wat ze willen en hoe ze het willen als het om korfbal gaat. Ze zijn heel zelfbewust, kunnen goed samenwerken en op een eerlijke manier van elkaar de sterke en zwakke punten benoemen. Dat alles bij elkaar maakt ze als team sterker.”

Ouders merken ook op andere vlakken dat hun kind groeit, stelt Marjo. Ze noemt het voorbeeld van een meisje dat tot een jaar geleden enorm zenuwachtig was als ze voor de klas moest komen om iets te vertellen. “Ze kon een week lang last hebben van de aanstaande spreekbeurt. Nu is het helemaal anders en kan ze bijna niet wachten tot ze eindelijk mag. Dat is toch geweldig?”

Dick Wever, dit seizoen coach van LDODK D1, ziet volgens Marjo het verschil tussen de spelers die vorig jaar deel uitmaakten van de D1 en de ‘verse’ speler. “Dick vertelde echt te kunnen merken welke kinderen al ECO-Coaching hebben gehad en welke niet. In hoe ze met elkaar omgaan, hoe ze geluksmomenten vieren en hun opdrachten uitvoeren. Dat ze heel open iets durven te doen wat ze eigenlijk nog niet kennen of kunnen, omdat ze weten dat ze daar juist iets van zullen leren. Dat iemand dat zo snel opmerkt, is voor mij een bevestiging dat het goed is.”

Vorig jaar werd Marjo ook zelf als coach onder handen genomen. Het bleek een eyeopener. “Ik bleek veel te veel voor te zeggen als trainer. Terwijl het juist goed is om spelers en speelsters zelf naar oplossingen te laten zoeken. Daar leren ze van en uiteindelijk gaan ze dingen dan ook zelf zien.”

Inmiddels gaat het steeds beter, merkt Marjo, die als assistent-trainer verbonden is aan de eerste selectie. “Heel soms betrap ik mezelf er nog op dat ik het weer doe, dat ik terugval in het oude patroon. Maar door het hele proces dat ik doorlopen heb, herken ik het nu ook bij mezelf en dan kan ik weer omschakelen en rustig gaan zitten.”

Ze werd zelf flexibeler. “Ik ben een type coach die alles van tevoren tot in de puntjes heeft voorbereid. Maar hoe vaak gebeurt het wel niet dat je oefeningen bedenkt voor een groep van bijvoorbeeld zestien, maar dat je er dan vervolgens veertien hebt. Voorheen liep ik me dan vooral te ergeren aan het feit dat ik van alles moest aanpassen, was ik alleen maar bezig met het probleem dat ik had. Nu steek ik mijn energie in het oplossen van de situatie. Het lijkt misschien maar iets kleins, maar dat werkt echt heel fijn.”

En dus heeft LDODK het project voor dit seizoen uitgebreid. Iedere woensdagmiddag is Marjo in de sporthal van De Flambou, de voormalige basisschool naast Sportcentrum Kortezwaag, ook aan de slag met A-junioren en de B- en C-aspiranten. “De jeugd is heel enthousiast en de opkomst is groot.”

Hoe het ongeveer werkt? “De kinderen moeten voor zichzelf een doel stellen en ook echt concreet dingen benoemen. Niet alleen maar roepen dat ze een betere korfballer willen worden natuurlijk. Maar bijvoorbeeld dat ze hun sprongkracht willen verbeteren. Daar gaan we dan mee aan de slag, maar als stok achter de deur moeten de kinderen dan ook een tegenprestatie noemen voor als het niet lukt. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar het is iets wat stimuleert om het wél te halen.”

ECO-Coaching is volgens Marjo zeker een meerwaarde, het helpt je naar een hoger niveau te brengen. “Een enkeling vindt het nog lastig om over zichzelf te praten en dingen te benoemen, maar uiteindelijk zie je toch vooruitgang. En niet alleen als het om korfbal gaat. In alles leer je de baas te worden over jezelf en je doelen. Bovendien is het ook voor de club heel verhelderend. Je haalt er al heel snel uit wie de top wil bereiken en wie tevreden is met minder. Ook dat is belangrijk om te weten.”

Foto: Sietse de Boer

Artikel: http://www.ldodk.nl/ldodk-breidt-eco-coaching-jeugd/