ECO-Coachen voor Huisartsen en praktijkondersteuners

           

Donderdag 20 September is het team van ECO-Coaches vertrokken richting het klooster: Abdij Sion te Diepenveen voor een inspirerende dag. De dag begon goed, met een rondleiding door de zalen in het prachtige klooster. De materialen klaargezet voor de start van de dag.

Uiteraard was het boek ‘ECO-Coach a Way of Life’ te bewonderen voor de ontvangen gasten. Voor de opening van de dag was er nog ruimte voor een kop koffie en gesprekken te wisselen.

Het programma

12.30 – 13.00 Ontvangst met koffie en thee

13.00 – 13.45 Proeverij ketenzorg

14.00 – 14.20 Plenaire opening in Smederijzaal                 door: Berber van den Berg

14.30 – 15.15 Ronde 1: Vinden, Refterzaal                          door: Tjalling van den Berg

15.30 – 16.15 Ronde 2: Binden, Smederijzaal                     door: Berber van den Berg

16.30 – 17.17 Ronde 3: Scoren, Kapittelzaal                        door: John van Apeldoorn

17.15 – 18.00 Even het hoofd leeg, Tai Chi                          door: Hans Lauxen

18.00 – 19.00 Diner in de bibliotheek

19.00 – 20.00 Hoe gaan we verder? Refterzaal

De doorstroom verliep erg goed en vanuit de interne organisatie van het klooster waren de zaken erg goed verzorgd. Te denken aan parkeerwachters, naamkaartjes voor iedereen (ook de voor de artsen), catering tussen de workshops door, etc.

Doormiddel van een rouleersysteem en de drie ingedeelde groepen op kleur, is iedereen bij de drie workshops geweest. Aan de hand van lintjes door het gebouw konden de mensen hun route volgen.

Na de workshops was het tijd voor de Tai Chi. Hans Lauxen startte midden in de Smederijzaal met Tai Chi bewegingen, terwijl iedereen druk aan het praten en borrelen was. De één na de ander begon hem op te merken en begonnen langzamerhand mee te doen. Iedereen heeft het door? Mooi, dan gaan we naar buiten.

Eenmaal buiten heeft Hans een oefening gedaan waarbij de het vinden, binden en scoren weer naar voren kwam. Iedereen was lekker bezig en op deze manier zijn er nog enkele andere vormen gepresenteerd en uitgevoerd.

Tijd voor eten! Het diner bestond grotendeels uit producten uit eigen (moes)tuin en was erg gevarieerd.

Afronding/ conclusies

Het was een ongelooflijk mooie locatie, met heel veel mogelijkheden en heel veel ruimte. Veel was nog in ‘’oude’’ stijl en had erg veel karakter.

Qua inhoud van de dag was het prachtig om te zien, dat mensen veel aan het lachen waren en er continu herken- en ‘’oh-ja’’ momenten waren af te lezen op de gezichten.

Interessante discussies en gesprekken zijn ontstaan tussen verschillende lagen uit de gezondheidssector. Aspecten van de methode zijn door de ECO-Coaches erg goed vertaald naar de (praktijk)situatie van de artsen en hun teams. Dit werkte erg verhelderend. Ook door binnen elke workshop actieve activiteiten toe te passen, bleven mensen in goede sferen en ontstond saamhorigheid.

Door te zien hoe de gezondheidszorg reageert op het ECO-coachen  is het duidelijk geworden, dat ook binnen deze sector veel vraag is naar het mentale coachen. De ECO-Coachen methode kan ingezet worden bij het verbeteren van leefstijlfactoren en regie in eigenhanden nemen. Veelal komen patiënten met problemen waarvan ze er bij voorbaat van uitgaan dat de huisarts of praktijkondersteuner het wel even oplost. Nu worden de patiënten zelf verantwoordelijk voor eigen herstel en preventief handelen door de patiënt er nauw bij te betrekken.

Geschreven door:

Ivana hoogeboom

Galerij ter inspiratie: