Arbeidsmarktproject helpt mensen aan een baan!

Arbeidsmarktproject helpt mensen aan een baan

Van februari tot en met juli hebben elf personen deelgenomen aan het arbeidsmarktproject van sc Heerenveen en de gemeente Heerenveen. Ook deze editie was weer zeer succesvol: “Ik zat op een dood spoor toen ik hieraan begon, maar ben inmiddels goed op weg geholpen.”

Begin juli was de laatste bijeenkomst van het arbeidsmarktproject en werd er afscheid genomen van de deelnemers. De gemeente Heerenveen kijkt met een tevreden gevoel terug. “Een aantal mensen heeft een baan gevonden en een aantal heeft de energie gekregen om weer werk te vinden”, vertelt klantmanager Jan Kuiken van de gemeente Heerenveen. “Ze hebben door dit project de kracht hervonden om aan de slag te gaan.”

Die kracht was bij een aantal namelijk weggevloeid, vertelt Kuiken. “Als je lang zonder werk zit en veel tegenslagen hebt, is het moeilijk om aan te haken op de arbeidsmarkt. Dit project helpt om terug te komen in hun kracht. Het vergroot zelfvertrouwen en de eigen waarde. Dat is nodig als je veel met teleurstellingen te maken hebt.”

FPH5216

Tijdens het project krijgen de deelnemers ECO-training, jobcoachtraining en doen ze aan vrijwilligerswerk bij sc Heerenveen. Er worden bijvoorbeeld activiteiten verricht bij facilitaire zaken, de receptie en de Feansjop. “We willen mensen ondersteunen om een baan te vinden en het is mooi dat dit project daaraan bijdraagt”, legt Kuiken uit.
De 45-jarige Wietze de Jong is een van de deelnemers die met een zeer positief gevoel terugkijkt op het project. “Ik heb inmiddels een baan gevonden, terwijl ik daarvoor zes jaar lang een uitkering had. Ik zat op een dood spoor toen ik hieraan begon, maar ben inmiddels goed op weg geholpen.”

FPH5185

Voor De Jong was het project naar eigen zeggen een wake-up call. “Ik solliciteerde wel veel, maar werd continu afgewezen. Ik zat in een negatieve spiraal. Door dit project kom je in een ritme en bovendien ontmoet je mensen, waarmee je ervaringen deelt. Je helpt elkaar en dat heeft ook een positieve bijdrage.”

Vijf van de in totaal elf deelnemers hebben inmiddels een baan gevonden door het project, waarvan er vier uit de bijstand zijn. Daarnaast heeft een kandidaat een werkervaringsplek binnen de club en worden de overige kandidaten nog begeleid naar werk.

Samenwerken

Ook projectmanager Linda Steen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is tevreden over het project. “Wij zijn blij dat we met de gemeente samenwerken om mensen uit de bijstand aan een baan te helpen. Ook het afgelopen halfjaar is dit weer geslaagd. We gaan steeds meer maatwerk leveren.”

Dat laatste is volgens Steen belangrijk. “We bekijken steeds per persoon wat belangrijk is en wat er nodig is.” En dat heeft effect, zegt Kuiken van de gemeente Heerenveen. “Je ziet na afloop van het project een twinkeling in de ogen van de deelnemers. Ze hebben weer energie om aan de slag te gaan. In september starten we met een nieuwe groep.”